Piše: Hina, A.R. | 15.10.2017. 15:25

HDZ-ov gradonačelnik Vukovara: "Ulaganjem u mlade od njih radimo invalide", HNS: "To je skandalozno"

Foto: Hina

HRVATSKA narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) oštro je osudila, kako navodi, "skandaloznu izjavu HDZ-ova gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave da ulaganjem u mlade od njih pravimo invalide".

"Ta izjava još je skandaloznija tim više jer će studenti i njihovi roditelji morati iz svog tankog kućnog budžeta izdvojiti čak tisuću kuna više, dok si je gradski odjel koji je ukinuo subvencije, rebalansom proračuna povećao plaće", priopćio je HNS.

Sufinanciranje prijevoza

Inače, vukovarske gradske vlasti prekinule su sufinanciranje gradskog i međugradskog prijevoza studenata od 3. listopada, za što su do sada izdvajale 1,2 milijuna kuna. Kako su iz gradske uprave pojasnili, novca u proračunu nema i moraju se odgovorno ponašati prema gradskim financijama te najavili da će uvesti i dodatne mjere štednje jer će se, kako navode, novim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji bi u saboru trebao biti donesen do kraja godine, Gradu Vukovaru do 2020. smanjiti prihodi za 15 milijuna kuna.

Obrazovanje nema alternativu

HNS je u današnjem priopćenju istaknuo da mladi i obrazovanje u Hrvatskoj nemaju alternativu te je pozvao vukovarskog gradonačelnika da se ugleda na projekte HNS-ovih župana u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

"Vrijeme je da i ostale političke strukture naprave zaokret u svojim programima i projektima te da shvate da mladi i obrazovanje u Hrvatskoj nemaju alternativu. I stara narodna poslovica kaže da na mladima svijet ostaje, no činjenica je da ti mladi neće ostati u Hrvatskoj ako im se ne pruži šansa za dobrim obrazovanjem. Svi mladi u Hrvatskoj moraju imati jednaku šansu za obrazovanjem, bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske se nalazili, pa pozivamo gospodina Penavu da se ugleda na projekte HNS-ovih župana u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji", navodi HNS u priopćenju.

Varaždinska županija


Kako je priopćeno, aktualni potpredsjednik i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar kao župan Varaždinske županije prvi je pokrenuo mini obrazovnu reformu, osigurao svim osnovnoškolcima besplatne udžbenike, srednjoškolcima sufinancirani prijevoz, studentima stipendije, prvi je u ovom dijelu Europe uveo micro bitove u osnovne škole, a 90 posto osnovnoškolaca pohađa jednosmjensku nastavu.

Veliku pozornost obrazovanju daje, istaknuto je, i HNS-ov župan Međimurske županije Matija Posavec koji je svim osnovnoškolcima osigurao besplatne udžbenike, srednjoškolcima besplatan autobusni i željeznički prijevoz, osobne asistente potrebitima u vrtićima i školama, a svi redovni studenti imaju pravo na jednokratnu godišnju potporu koju dodjeljuje županija.

Puna usta Vukovara

HNS je najavio da će s ovom problematikom upoznati svoju ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak i premijera Andreja Plenkovića i istaknuo da "Hrvatska nema vremena za čekanje, obrazovanje je ključ uspjeha ovoga društva i najvažniji pokretač hrvatskoga gospodarstva".

"Nemojmo dopustiti da su nam puna usta Vukovara samo 18. studenoga na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, nakon kojeg Grad heroj postaje grad duhova, u kojem nema  dječjeg smijeha, novca za studente, posla i jednake šanse za sve njegove stanovnike", stoji na kraju HNS-ova priopćenja.

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE