Hrvati u BiH i dalje neće birati svoje predstavnike u vlasti, SDA ne da mijenjati izborni zakon

Foto: Hina

STRANKA demokratske akcije izrazila je protivljenje prijedlogu izmjena izbornog zakona po kojemu bi se neizravno, kroz državni parlament, birao hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH čime bi se umanjila mogućnost nadglasavanja Hrvata.

Kako je priopćila SDA, stranka se protivi neizravnom izboru kroz Parlament BiH budući da bi takvo rješenje bilo asimetrično jer bi se u Republici Srpskoj birao jedan član Predsjedništva na izravnim izborima, dok bi u Federaciji BiH Hrvat i Bošnjak bili birani posredno.

"Smatramo da danas nije realno promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH, te da će ostati na snazi dosadašnji izravan izbor. U ovom trenutku očigledno nema spremnosti drugih političkih stranaka za širu reformu ustava", naveli su iz SDA. Pojasnili su da političke stranke iz Republike Srpske ne pristaju da se sva tri člana Predsjedništva BiH biraju u državnom parlamentu, a za SDA je neprihvatljiva bilo kakva asimetrija.

Dominantna uloga

"Hrvatska demokratska zajednica BiH kod eventualnog neizravnog izbora u državnom parlamentu insistira na dominantnoj ulozi Doma naroda što je, također, za SDA neprihvatljivo", priopćili su iz SDA. Po njihovu razmišljanju u slučaju izbora u državnom parlamentu odluka o izboru članova Predsjedništva mora biti na Zastupničkom domu.

Dom naroda Parlamenta BiH je gornji nacionalno koncipirani dom državnog parlamenta u kojemu jednak broj izaslanika imaju Srbi, Bošnjaci i Hrvati i gdje ne postoji mogućnost nacionalnog nadglasavanja. To međutim nije slučaj sa Zastupničkim domom parlamenta BiH gdje najveći broj zastupnika čine Bošnjaci. Zahvaljujući odredbama izbornog zakona u dva je navrata za hrvatskog člana BiH Predsjedništva biran Željko Komšić unatoč tome što je za njega glasovao zanemarivi broj hrvatskih birača, te je izabran većinskom voljom Bošnjaka.

Pročitajte više