Rakitić za FIFA-u: Hrvatska je igrala na život ili smrt

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA je pobjedom 2:0 na ključnom gostovanju u Ukrajini uspjela izboriti dodatne kvalifikacije za SP u Rusiji. Hrvatskoj je u Kijevu igrala samo pobjeda, a onda je došla kao plod odlične igre u drugih 45 minuta.
 
Zlatko Dalić, izbornik s tri dana radnog staža na klupi reprezentacije, s nekoliko dobro pogođenih poteza uspio je reanimirati beskrvnu Hrvatsku i tako doći do zlata vrijednih bodova.
 
Dalić je pojačao bočne pozicije s Vidom na desnoj strani i Vrsaljkom na lijevoj, pogodio je s Kramarićem u napadu, a u veznoj liniji dao je potpunu slobodu Luki Modriću. Lukin dio defenzivnih zadataka odradili su Badelj i Rakitić.
 
Na službenim stranicama Fife predstavljen je hrvatski trijumf u Kijevu kroz oči veznog igrača Barcelone, Ivana Rakitića.
 
''Želimo otići u Rusiju'', optimizmom je zračio Rakitić u razgovoru za Fifu koja je hrvatskog veznjaka svojim čitateljima predstavila kao nogometaša koji zna kako pobjeđivati na velikoj sceni.
 
''Rakitić je osvojio Ligu prvaka, Europa ligu i Primeru'', piše Fifa, a onda je dala riječ Hrvatu.
 
''U Kijevu smo odigrali jako dobro. U prvom poluvremenu su oni pokušali iskoristiti prednost domaćeg terena i pritisnuli su nas, ali znali smo da će doći trenutak kad će se i nama ukazati šansa. U nastavku utakmice odigrali smo odlično. Zaslužili smo pobjedu koja nam je donijela play-off'', kazao je Rakitić.
 
Fifa piše da je Hrvatska reprezentacija sazdana od vrhunskih igrača koji igraju u najboljim europskim klubovima. Rakitić se složio da je prednost Hrvatske njeno iskustvo.
 
"Je li to iskustvo važno? Naravno! To je velika pomoć. Bolje je imati to iskustvo, nego biti bez njega'', našalio se Rakitić, pa je plastično objasnio zbog čega je to iskustvo bilo presudno protiv Ukrajine.
 
''U Kijevu smo igrali utakmicu na život ili smrt pred 70 tisuća njihovih navijača. Niti u jednom trenutku nismo izgubili kontrolu nad utakmicom ili smirenost. To je ta prednost. Igrali smo opušteno jer je svatko od nas u karijeri odigrao puno takvih utakmice. Umjesto da nas je ambijent u Kijevu zastrašio, on nas je samo potaknuo da odigramo najbolje što možemo.''
 
Ždrijeb za baraž održat će se 17. listopada u Zurichu. Hrvatska je jedan od četiri nositelja, što znači da će dobiti nešto lakše protivnike. Smatra li Raktić da je to prednost za Hrvatsku?
 
''Naravno. Kad znaš da nećeš morati igrati protiv Italije ili Švicarske, to ti daje nekakav mir. Međutim, čekaju nas dvije utakmice na nož. Prođemo li, fantastično, no ne uspijemo li, to što smo bili nositelji na kraju će se pokazati bezvrijednim. Želimo otići u Rusiju i samo nas to zanima'', zaključio je Rakitić.
 
Fifa ovaj intervju završava zaključkom da s obzirom na klasu i iskustvo Hrvatsku nitko neće željeti izvući u ždrijebu u utorak.

Pročitajte više