Bivši portugalski premijer optužen za korupciju, navodno je primio 24 milijuna eura mita

Foto: FAH

BIVŠI portugalski premijer Jose Socartes je optužen u okviru velike istrage za korupciju pokrenute 2014., objavilo je u srijedu državno odvjetništvo koje sumnjiči bivšeg socijalističkog čelnika da je primio oko 24 milijuna eura mita.

Socrates je optužen za 31 djelo pasivne korupcije, pranje novca, teške fiskalne prijevare i falsificiranje dokumenata, preciziralo je odvjetništvo u priopćenju koje navodi optužbe i za 18 drugih osoba i 9 tvrtki.

Milijuni eura mita

Istraga je pokazala da je Jose Socrates, šef socijalističke vlade od 2005. do 2011., počinio ta djela između 2006. i 2015.

Socrates i sudionici u Švicarsku su 'spremili' više od 24 milijuna eura u zamjenu za ustupke nekim tvrtkama, među kojima je i Espirito Santo koja je proglasila stečaj u ljeto 2014.

Od uhićenja 2014. Socrates tvrdi da je nedužan. Nakon što je proveo više od 9 mjeseci u pritvoru, određen mu je kućni pritvor i od listopada 2015. je na slobodi.

Pomagači

U optužnici na više od 4.000 stranica navodi se i poslovni čovjek Carlos Santos Silva,  Socratesov prijatelj iz djetinjstva koji je bio njegov posrednik i primio velike iznose na svoj račun.

Portugalsko pravosuđe je također optužilo Ricarda Espirito Santo Salgada, bivšeg šefa banke Espirito Santo kao i dvojicu bivših dužnosnika operatera Portugal Telecoma.

Pročitajte više