Portugal rutinski dobio Švicarsku koja s devet pobjeda ide u dodatne kvalifikacije (2:0)

Foto: Getty Images/Guliver Image

DA SU Švicarci bili u bilo kojoj drugoj skupini ovih kvalifikacija, s 27 osvojenih bodova odavno bi čekirali karte za Rusiju i opušteno bi igrali zadnjih nekoliko kola.

No u skupini B im je toliko bodova dovoljno tek za dodatne kvalifikacije, budući da su večeras izgubili u Lisabonu od Portugala 2:0 u zadnjem kolu i zbog lošije gol razlike zauzeli tek drugo mjesto skupine.

Rezultati by SofaScore


Do večeras su Švicarci imali savršen omjer od devet pobjeda iz devet kola, ali su protiv europskih prvaka odigrali dosta slabu utakmicu i potpuno zasluženo izgubili. Ronaldo i društvo stisnuli su od prve minute, iako bez većih prilika. Prvu i jedinu u prvom poluvremenu imali su u 32. minuti kad je Bernardo Silva snažno opalio iskosa s lijeve strane, ali je Sommer obranio.

I taman kad se činilo da će se na odmor bez golova, Eliseu je ubacio s lijeve strane i tražio Joaa Marija na petercu. Kraj njega je bio Johan Djourou, a na obojicu je naletio Sommer i u toj gužvi je švicarski stoper skrenuo loptu u vlastiti gol.

Ništa se nije promijenilo ni u nastavku. Prvi udarac na gol uopće Švicarci su imali u 51. minuti kad je Shaqiri pucao iz slobodnog udarca, a šest minuta kasnije utakmica je bila riješena. Krasno su domaćini iskombinirali u šesnaestercu, Bernardo Silva je preciznom loptom našao potpuno samog Andrea Silvu na drugoj stativi, koji uz malo problema s primanjem zabija u prazan gol.


Mogli su Švicarci do kraja i teže stradati da je Cuneyt Cakir u 79. minuti vidio Djourouovo igranje rukom u kaznenom prostoru. U nastavku akcije je Joao Mario pucao s desetak metara, ali je Sommer uspio obraniti, da bi švicarski golman u sljedećem napadu skinuo čistu šansu Ronaldu.

 

Portugalci su do kraja utakmice rutinski sačuvali vodstvo i plasirali se na peto uzastopno Svjetsko prvenstvo, a Švicarcima je slaba utjeha da će u dodatnim kvalifikacijama biti nositelji. Ronaldo je završio kvalifikacije na drugom mjestu ljestvice strijelaca s 15 golova, jednim manje od Roberta Lewandowskog.

Kvalifikacije za SP, skupina B, 10. kolo:

Portugal - Švicarska 2:0 (Djourou 41'-ag, Andre Silva 57')

 

Pročitajte više