UTJECAJNI ŽIDOVSKI PORTAL "Hrvatska bezočno skriva svoje zločine u holokaustu"

Foto: Zagreb.info/Tablet

AMERIČKI online časopis Tablet, pokrenut 2009. godine, jedan je od najutjecajnijih židovskih medija na svijetu koji citiraju svi, od New York Timesa do Associated Pressa. Ovih dana je na Tabletu objavljen dugi tekst Menachema Rosensafta pod naslovom “Hrvatska bezočno pokušava izbaciti iz povijesti svoje zločine u holokaustu”, u kojem se Hrvatska smješta u kontekst “alarmantnog i sve većeg vala antisemitizma u istočnoj Europi”. Riječ je o najnovijem primjeru toga kako politika hrvatskih vlasti prema manjinama i antifašizmu nanosi štetu međunarodnom imidžu RH.

Na početku teksta se podsjeća da je vodstvo židovske zajednice, zajedno s liderima srpske manjine, bojkotiralo protekle dvije godine državne komemoracije u Jasenovcu, “pokazujući impresivnu moralnu hrabrost i integritet” svojim odbijanjem da “odobre historijski revizionizam s odjekom poricanja holokausta, čiji je cilj rehabilitirati ustaše, hrvatski fašistički pokret koji je vodio nacionalistički diktator Ante Pavelić”. Prema pisanju Tableta, ustaše su “agresivno i zagriženo ubili stotine tisuća Srba i desetke tisuća Židova tijekom Drugog svjetskog rata”.

Ističe se kako se u Hrvatskoj odvija “rehabilitacija i glorifikacija ustaša”, a kao prvi primjer toga navodi se nogometna utakmica između hrvatske i izraelske reprezentacije 2016. “Hrvatski su navijači skandirali zloglasni ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a hrvatski premijer je sjedio na tribinama i nije reagirao”, piše Tablet i dodaje da je nakon utakmice tadašnji premijer Tihomir Orešković ipak izdao priopćenje u kojemu tvrdi da on i vlada “osuđuju ustaše”. To je učinila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom svojeg posjeta Izraelu 2015., no kasnije se u Kanadi fotografirala s iseljenicima koji su držali “zastavu s ustaškim simbolima”. Tablet navodi i da se Kolinda pohvalila da voli slušati Thompsona, kojega opisuju kao “pjevača koji redovito glorificira ustaše”.

"Ekstremni nacionalist" Zlatko Hasanbegović

Naravno, neizbježno je i spominjanje bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojega se opisuje kao “ekstremnog nacionalista”, te njegova dolaska na premijeru filma Jakova Sedlara “Jasenovac - istina”, “u kojemu se Jasenovac ne opisuje kao logor smrti u kojem su ustaše počinili teške zločine, nego kao dobroćudni radni logor”. Hasanbegović je film tada pohvalio, no drugačijeg je mišljenja bila veleposlanica Izraela u Zagrebu koja je, nakon što je odgledala film, u otvorenom pismu poručila da Sedlarov uradak “selektivno prikazuje povijest” i “pokušava umanjiti razmjere strašnih zločina koji su počinjeni”.

Nakon toga se Tablet u svom tekstu detaljno bavi postavljanjem spomen-ploče poginulim HOS-ovcima s ustaškim pozdravom u Jasenovcu te se kritizira vlada Andreja Plenkovića jer istu nije odmah uklonila.

Navodi se i da se genocid nad Židovima, Srbima i drugima u NDH nije provodio od strane Nijemaca, nego su ga provodile domaće snage “bez sudjelovanja SS-a i njemačkih snaga”. Tablet podsjeća da su ustaše osnovale nekoliko logora, od kojih je najstrašniji bio Jasenovac koji opisuju kao “Auschwitz Balkana”. Kritizira se i aktualni postav muzeja u Jasenovcu, koji je “više predstavljen kao zbirni i radni logor” nego kao logor smrti.

"Tuđman je započeo proces pretvaranja ustaša u hrvatske patriote"

Dosta prostora u tekstu posvećeno je i antisemitskim ispadima Franje Tuđmana dok je bio predsjednik, pa se tako spominje i njegova poznata izjava da je sretan što mu supruga nije ni Srpkinja ni Židovka, kao i da je umanjivao broj ubijenih Židova u NDH, zbog čega se kasnije dvaput ispričavao Svjetskom židovskom kongresu. “Tuđman je efektivno započeo proces pretvaranja ustaša u hrvatske patriote, tvrdeći da Hrvati fašisti i Hrvati antifašisti zaslužuju jednako priznanje za svoju službu domovini”, konstatira Tablet i citira New York Times, koji je 1997. objavio kako je očito da se “Hrvatska nije uspjela suočiti sa svojim fašističkim naslijeđem” te da su “Hrvati rehabilitirali hrvatske kolaboracioniste ustaše”. Dodaje se i da je ustašku valutu kunu Tuđman proglasio važećom valutom suvremene Hrvatske.

Tablet također piše da se postratna odmazda Titovih partizana ne može uspoređivati i izjednačavati s ustaškim zločinima, te da se i u Srbiji rehabilitiraju nacistički kolaboracionisti. “Prerušavanje ustaša u nacionalne heroje i uzore ima zabrinjavajuće konotacije u zemlji i regiji, gdje su etnička mržnja i sukobi imali katastrofalne posljedice, ne samo tijekom Drugog svjetskog rata, nego i tijekom balkanskih ratova devedesetih”, piše popularni židovski portal te na kraju svojeg iscrpnog članka o usponu filoustaštva u Hrvatskoj apelira na međunarodne institucije da se angažiraju oko ovog problema.

Inače, autor teksta za Tablet, Menachem Rosensaft, pravni je savjetnik Svjetskog židovskog kongresa, kao i predavač prava na poznatim američkim sveučilištima Cornell i Columbia.

Pročitajte više